Veel publieke aandacht voor onderzoek naar motieven van om wetenschap te wantrouwen


Het onderzoek is uitgevoerd door sociaalpsychologen Bastiaan Rutjes van de Universiteit van Amsterdam en Romy van der Lee van de Vrije Universiteit, in samenwerking met Britse collega’s. Zij deden hun onderzoek in de Verenigde Staten, een land dat tot in zijn hoogste kringen gespleten is over wetenschap. Enkele conclusies uit het onderzoek: Scepsis over klimaatverandering komt van politiek rechts. Scepsis over vaccinaties komt van religieus rechts. En scepsis over genetisch gemodificeerd voedsel komt door algeheel wantrouwen in de wetenschap.
Onder meer de Washington Post en Trouw besteedden aandacht aan het onderzoek.

Publicatie:
Rutjens, B. T., Sutton, R. M., & van der Lee, R. Not all skepticism is equal: Exploring the ideological antecedents of science acceptance and rejection. Personality and Social Psychology Bulletin, 2017

 

 

Gerelateerde leden:


terug