Waarom gebruiken mensen tòch big data technologieën, ondanks zorgen over privacy?

Gunstige opbrengst en goede gegevensbescherming zijn voor mensen de belangrijkste drijfveren als ze een afweging moeten maken over het al dan niet gebruiken van big data technologieën. Dat schrijft KLI-lid Rabia Kodapanakkal in haar proefschrift ‘The role of tradeoffs and moralization in the adoptie van big data technologies’, waarop ze op 20 mei promoveerde aan Tilburg University.

Nieuwe technologieën die gebruik maken van big data brengen voordelen, maar ook kosten met zich mee. Hoewel de technologieën bijvoorbeeld de gezondheidszorg kunnen verbeteren, of misdaden sneller kunnen oplossen, kunnen ze ook de privacy van mensen schenden en daarnaast kunnen bevooroordeelde algoritmen discriminerend zijn. Hoewel onderzoekers en ethici regelmatig hun bezorgdheid uiten over het gebruik van deze technologieën, blijven mensen ze toch gebruiken. Over het algemeen, zo ontdekte Kodapanakkal, zijn mensen bereid om de privacy van anderen op te geven zolang hun eigen privacy wordt beschermd.

Zorgen over het gebruik van technologieën, worden vaak in een taal geuit die op een morele houding wijst. Als mensen eenmaal een gemoraliseerde houding hebben ten opzichte van deze technologieën, kunnen deze houdingen moeilijk te veranderen zijn en kunnen mensen intolerant worden tegenover degenen die het niet met hen eens zijn. Kodapanakkal ontdekte dat om mensen met een gemoraliseerde houding te overtuigen, zowel morele als niet-morele boodschappen succesvol kunnen zijn. Echter, morele boodschappen moeten voorzichtig gebruikt worden, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben, zoals verhoogde moralisering en lagere bereidheid om compromissen te sluiten.

Rabia Kodapanakkal werkt momenteel als postdoc-onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven aan een interdisciplinair project tussen de disciplines psychologie, filosofie en toegepaste natuurkunde. Het project werkt met voetgangersgegevens van treinstations in Nederland en heeft als doel gedragsveranderingsinterventies te ontwikkelen om de drukte op de treinstations te verbeteren. Kodapanakkal onderzoekt momenteel welke sociale normen gelden bij het in- en uitstappen van treinen.

Lees meer:

Proefschrift Rabia Kodapanakkal ‘The role of tradeoffs and moralization in the adopting of big data technologies

Youtube: ‘How do people perceive new big data technologies? – Rabia Kodapanakkal

Profielpagina Rabia Kodapanakkal Psychologie van Sociaal Gedrag

Thema:

Gerelateerde leden:

    Dr. R.I.(Rabia) Kodapanakkal

    Technische Universiteit Eindhoven

terug