Nieuws

Online misverstanden ontstaan juist door een overdaad aan duidelijkheid

Vaak wordt gedacht dat online discussies escaleren doordat mensen makkelijker ontremd raken als ze vanuit anonimiteit reageren, of doordat mensen online onduidelijker communiceren en daardoor gemakkelijker verkeerd begrepen worden. Het tegenovergestelde is echter vaak het geval, schrijft Carla Roos in haar proefschrift ‘Everyday diplomacy: Dealing with controversy online and face-to-face’, waarop zij op 22 september…

Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag in de wetenschap: hoe ga je ermee om?

Ga er maar van uit dat het gebeurt in je organisatie, zegt Naomi Ellemers op 14 juli in de NRC. Grensoverschrijdend gedrag is overal, ook op elke universiteit. „De vraag is dus vooral: hoe ga je ermee om en hoe voorkom je het?”. Ellemers, oud-voorzitter van het Kurt Lewin Instituut, gaf leiding aan de commissie…

Lees meer

Waarom mensen radicaliseren

Op verschillende plekken in het land blokkeren boeren deze week weer de snelwegen met hun tractoren. Ze protesteren tegen het nieuwe stikstofbeleid van de regering. In ‘Waarom mensen radicaliseren’ beargumenteert Kees van den Bos dat radicalisering wordt aangewakkerd door waargenomen onrechtvaardigheid. Dit komt doordat waargenomen onrechtvaardigheid niet alleen maar een indruk is van mensen, maar…

Lees meer

Waarom gebruiken mensen tòch big data technologieën, ondanks zorgen over privacy?

Gunstige opbrengst en goede gegevensbescherming zijn voor mensen de belangrijkste drijfveren als ze een afweging moeten maken over het al dan niet gebruiken van big data technologieën. Dat schrijft KLI-lid Rabia Kodapanakkal in haar proefschrift ‘The role of tradeoffs and moralization in the adoptie van big data technologies’, waarop ze op 20 mei promoveerde aan…

Lees meer

De blinde vlekken en denkfouten van toezichthouders

Toezichthouders maken, net als iedereen, denkfouten bij het nemen van besluiten. Ook als ze hulpmiddelen krijgen om tot een beter besluit te komen, zoals bijvoorbeeld een beslismatrix, slaagt slechts één op de vijf groepen erin om het beste besluit te nemen. Dat concludeert Tessa Coffeng in haar proefschrift ‘Bias in supervision – a social psychological…

Lees meer

Verbeelding in de verhoorkamer

Beelden hebben impact op verdachten tijdens het verhoor. Schuldige verdachten bekennen vaker, onschuldige verdachten zwijgen vaker na confrontatie met beelden in vergelijking met een geschreven verklaring. Ook vertrouwen onschuldige verdachten minder op het oordeel van de rechter. Dat blijkt uit het rapport van psycholoog Lotte van Dillen (UL) en criminologen van Erasmus University Rotterdam (EUR)…

Lees meer

Psychologische inzichten ten tijde van COVID-19

De huidige COVID-19 pandemie heeft een ingrijpende invloed op onze manier van leven, leren en werken. Deze veranderingen hebben op korte en middellange termijn grote gevolgen voor individuen, groepen en voor de samenleving als geheel. Diepgaande kennis gebaseerd op sociaalwetenschappelijk onderzoek is vereist om geïnformeerde beslissingen te nemen over beleid, en de manier waarop deze…

Lees meer

KLI Teaching Academy

KLI-leden verzorgen samen cursussen voor verschillende externe partners, instituties en organisaties. Zo wordt er vanuit de KLI Teaching Academy momenteel een cursus verzorgd voor overheidsjuristen. In samenwerking met de Academie voor Overheidsjuristen en de Academie voor Wetgeving heeft de KLI Teaching Academy de leerlijn ‘Psychologische inzichten voor rijksjuristen’ ontwikkeld. In deze leerlijn komen verschillende aspecten…

Lees meer

Volle bak bij “The social animal 2019”

Op 14 maart 2019 stonden 14 sociaal psychologen in Tivoli Vredenburg om het publiek over hun werkveld te vertellen. De avond werd geleid door Sofie van denk Enk en sprekers moesten in 20 slides van elk 20 seconden, hun onderzoek presenteren. De eerste reeks lezingen werd afgetrapt door Bertjan Doosje die een interessante lezing hield…

Lees meer

Sociale media en collectieve actie rondom gasboringen in Groningen

Onderzoekers dr. Hedy Greijdanus en prof. Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen deden, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, onderzoek naar ‘Sociale media en collectieve actie rondom gasboringen in Groningen’. Centrale onderzoeksvraag was hoe online socialemediagedrag zich verhoudt tot offline collectieve actie. Het volledige rapport is hier te lezen.  Volgens de onderzoekers…

Lees meer